24 Nisan 2019 Çarşamba

Shea Butter Faydaları

Shea yağı, Shea (Karite) ağacının meyvesinin tohumlarından elde edilen ve A, E ve F vitaminleri bakımından doğal olarak zengin olan doğal bir yağdır. Shea butter UV koruması sağlar (SPF ~ 6'dır) ve cilde esansiyel yağ asitleri ve kollajen üretiminde gerekli besinleri içeriğinde barındırır. Shea yağı Afrika'da ve diğer birçok bölgede cilt ve saçları tedavi etmek için yıllardır kullanılmaktadır. Ayrıca, yara bakımı ve hatta cüzzamı tedavi etmek gibi uzun bir tıbbi kullanım geçmişine sahiptir. Bende sizlere bugün saç bakımında kullanılan ve oldukça etkili olan shea butterın faydalarından bahsedeceğim. Aynı zamanda shea butter nedir, nasıl saçlara uygulanır, saçı nemlendirmek için nasıl uygulanmalı gibi sorulara da cevaplar aradım. İyi okumalar.

Shea Butter'ın Faydaları



Nemlendirici : Doğal yağların ve shea yağındaki yağ asitlerinin konsantrasyonu cilt için inanılmaz derecede besler ve nemlendirici bir etkiye sahiptir. Genellikle kuru ciltleri nemlendirmek ve cildin doğal yağlarını korumak için kullanılmaktadır.
Enflamasyonu Azaltır : 2010 yılında yapılan bir çalışma, sinamik asit ve diğer doğal özellikleri sayesinde shea yağının antienflamatuar olduğunu göstermiştir. Özellikle bir lupeol sinnamat bileşiğinin, cilt iltihabını azalttığı ve hatta potansiyel olarak cilt mutasyonlarını önlemeye yardımcı olduğu ortaya konmuştur. Bu da sivilceleri olan bazı insanlar için faydalı bir etkiye sahip olduğu anlamına gelmektedir.
Cilt Düzeltme : Shea yağı, cildin doğal kollajen üretimine yardımcı olur ve kurumayı önlemek için cildi koruyan ve besleyen oleik, stearik, palmitik ve linolenik asitleri barındırmaktadır. Uzun süreli kullanımda, birçok insan cildin yumuşamasını ve güçlenmesinin yanı sıra kırışıklık azaltmaya da yardımcıdır.

Shea Butter'ın Besin Değeri


5 g porsiyon başına enerji:
Kalori 44 Cal / kcal Kilojoules 185kJ
Besinler 1/8 bardak başına (30ml) 100 g
Enerji 1,023kJ (244Cal) 3,700kJ (884Cal)
Protein 0g 0g
Toplam yağ 28g 99.9g
doymuş 12.9g 46.6 g
Trans yağ <0.03 g (MAX) <0.1 g (MAX)
Doymamış yağ 1.4g 5.2g
tekli doymamış yağ 12.2 g 44g
Kolesterol 0 mg 0 mg
Oktanoik asit 0,06 g 0,2 g
Dekanoik asit 0,06 g 0,2 g
Dodekanoik asit 0,36 g 1,3 g
Tetradekanoik asit 0,03 g 0,1 g
 Hekzadekanoik asit 1,2 g 4.4 g
Oktadekanoik asit 10.7 g 38,8 g
Palmitoleik Asit 0,03 g 0,1 g
Oktadekenoik asit (Omega-9) 12.025 g 43,5 g
Octadecadienoik asit (Omega-6) 1.355 g 4.9 g
Oktadekatrienoik asit (Omega-6) 0,08 g 0,3 g
fitosteroller 99 mg 357 mg
Toplam karbonhidrat 0g 0g
şekerler 0g 0g
Diyet lifi 0g 0g
Su <0,028 g (MAX) <0.1 g (MAX)
Mineraller: (Hepsi) 0 mg VEYA µg (mikro gram) 0 mg VEYA µg (mikrogram)
Vitaminler: (Hepsi) 0 mg VEYA µg (mikro gram) 0 mg VEYA µg (mikrogram)
Folat (toplam) 0 µg (mikro gram) 0 µg (mikrogram)

Shea Butter ile Saç Bakımı


Shea butter sac bakımı için kullanılabilen ve etkili bir malzemedir. Hatta çoğu kişi için argan yağının yerine saç bakımı ve nemlendirme amaçlı kullanılan önemli bir doğal yağdır. Hindistan cevizi yağı ve hint yağının için biraz shea butter ekleyerek saç bakım maskesi elde edebilirsiniz. Az miktarda elinize alıp saçlarınıza uygulayarak  saçlarınızın nemlendirici bir etki yaratabilir, kopma ve kırılmaların da önüne geçmiş olabilirsiniz. Saç diplerinde kaşıntı, pullanma sorunu yaşayanlar için bir öneri: hindistan cevizi yağı ile shea butter probleminizi ortadan kaldıracaktır.
İşlem gören saçlarda da oldukça etkilidir.  Haftada bir bakım yağlarının içerisine katarak veya saf olarak uygulayabilirsiniz. Saçlarınıza şekil vermek istiyorsanız da çok az bir miktar ile hem saçınızda durulama gerektirmeyen bir nemlendirme hem de bakım yapma şansınız bulunmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder