17 Kasım 2013 Pazar

Yağlı Saçlarda Bakım


Yağlı saçlara bakım yaparken dikkat edilmesi gereken husulardan ve saçlarınızın neden yağlandığından bahsedeceğiz. Bu sayede nedenlere uygun olarak saçlarınıza nasıl bakım yapacağınızı bilebilirsiniz. 

Yağlı Saç Nedenleri ?

Çabuk yağlanan saçların sebebi saç derisindeki yağ salgısının fazla olmasıdır. Peki, neden saç derisi yağ salgısını fazlalaştırır? Hormonların hız kazandığı dönemlerde, hamilelikte, hormonal rahatsızlıklarda ve ergenlik döneminde hormonlar ani çalıştığından saçlı deride aşırı yağlanma olur. Aşırı baharatlı, dengesiz beslenmeniz ve gerginlik durumunuz da yağ salgılarının artmasına neden olabilir. Buda saçlarınızın normalinden daha fazla yağlanmasına sebebiyet vermektedir. 

Yağlı Saç Bakımı Nasıl Yapılır ? 


Yağlı saç bakımı için ,  tükettiğimiz gıdaların yağ bezlerimizi etkileyebileceğini  unutmayın. Daha fazla diyetsel yağ veya karbonhidratlar sebum bezlerinden sebum üretimini artırabilir. Öte yandan, kalori kısıtlılığının sebum salgılama oranını önemli ölçüde azalttığı gösterilmiştir.  Yani, daha az yağ tüketmek ve karbonhidratlardan gelen kalorileri sınırlamak kadar basit midir? Muhtemelen hayır, ama doğru yağları ( zeytin yağı ve hindistancevizi yağı gibi sağlıklı yağlar ) ve karbonhidratları seçmek yağ üreten yağ bezlerinde daha olumlu bir denge oluşturmaya yardımcı olabilir.  Bunun dışından yağlı saçlara bakarken topikal bakımlar ve ürün seçimine dikkat etmek gerekmektedir. 

Yağlı Saç Bakım Ürünleri 


Genellikle, saçlara daha sağlıklı bir yaklaşım için daha az yıkamayı öneririm, ancak yağlı saçlarınız varsa, muhtemelen biraz daha yıkamanız gerekir. Şampuan ile saçlarda yağları ve kiri atabilirsiniz. Ayrıca, şampuanım gibi doğru şampuanı kullanarak,  yağlı saç  tarifi için büyük bir fark yaratabilir. 

Bir  kuru şampuan  ararot tozu ile yapılmış olan ve uçucu yağlar ile saçta yağlanmaya önleyebilir. Özellikle aceleniz varsa, bu harika bir seçenektir.  

Mantar doğal olarak saç  derisinde bulunur ve malassezia denir . Fakat doğal olarak ortaya çıkan bir mantar olmasına rağmen, kontrolün dışına çıktığı zaman, saç derisinin yağlı ve tahriş olmasına neden olabilir. Bu da kepeklere neden olabilir.

Neyse ki,  elma sirkesi mantar ve bakteri öldürme yeteneğine sahiptir, yağlı saçlar için harika bir ev ilacıdır.  Bir bardak suya iki üç çorba kaşığı elma sirkesi atarak sulandırın ve ardından saçınıza sürün. Bir sprey şişesi işinizi kolaylaştıracaktır, sadece köklere ve saç derisine ulaştığından emin olun.  

Saç için bir büzücü maddeler , tipik olarak cildin vücut dokularının büzülmesine neden olur ve  yağlı saçlar konusunda, gözenekleri kapatmak için daha az yağın salınmasına yardımcı olur. Aslında, yağlı ciltler varsa, akne olan kişiler için cadı elması  sıklıkla önerilir. Ayrıca mantarı ortadan kaldırmaya yardımcı olur.  

Yağlı Saçlar için Doğal Maske 


Yumurta sarısı kepek ve yağlı saç semptomlarının hafifletilmesine yardımcı olabilecek yüksek sülfür içeriğine sahiptir. Ayrıca yumurta sarısı, daha yumuşak ve ışıltılı bir görünüm verirken saçlarınızı güçlendirmeye yardımcı olabilecek lesitin ve protein içerir.

Sadece yumurta sarısını  yiyebilir ya da bal, çay ağacı yağı veya zeytinyağı ile karıştırın, kuru saça uygulayın, yaklaşık 5 ile 20 dakika bekletin. Daha sonra saçınızı iyice yıkayın ve iyice durulayın.  


Yağlı Saçlar İçin Çay Ağacı Yağı


Bazı uçucu yağlar istenilen sonuçları sağlayabilir. Çay ağacı yağı , yağlı saçların sebum üretimini kontrol edilmesine yardımcı olmaktadır. Çok fazla yağ üretildiğinde, gözeneklerinizi tıkayarak ölü deri hücreleriyle birleşebilir. Bu, deride akne ve hatta kistik akne gibi bir dizi cilt rahatsızlığına neden olabilir. Ek olarak, çay ağacı yağı, mantarı en aza indirmeye veya yok etmeye yardımcı olabilecek bakterileri azaltacak antimikrobiyal bir kaynaktır. 

Yararlı olduğu bilinen diğer bazı uçucu yağlar, limon, bergamot ve  okaliptüsüdür. Saç kreminize birkaç damla ekleyerek veya daha iyisi, ev yapımı kremi kullanarak saçlarınız yağsız ve parlak hale getirebilirsiniz. 


Yağlı saçlara bakım genelde yağ üretimini azaltmanızdan kaynaklı biraz daha zor olabilir. Ama güzel saçlarınız yukarıdaki önerileri kararlılık ile uygulamanız  ve disipilinli bir bakım yapmanızla mümkündür. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder