15 Mayıs 2015 Cuma

Kadınlarda Saç Dökülmesi Nedenleri

Genel olarak saç dökülmesine de biraz değineceğimiz yazımızda esas olarak kadınlarda saç dökülme nedenlerine bakacağız.

Kadınlarda Saç Dökülmesi 



Birçok insan - özellikle de kadınlar - saçlarında büyük gurur duymaktadır .  Her gün biraz saç kaybetmek tamamen doğaldır. Vücudunuzun eskiyi yenileyecek yeni, sağlıklı olanlarının bir işareti. Aslında, günde 100 saç teli kaybetmek normaldir. Ayrıca, normalde fırçalama veya duş sonrasında gördüğünüz şeylere dikkat ederek, sizin için neyin normal olduğuna dair bir fikir edinebilirsiniz. Eğer birdenbire çok daha fazla dökülme fark ederseniz veya atkuyruğunuz daha inceyse ya da daha fazla saç  derisi görüyorsanız aşağıdaki durumlardan biri buna sebep olabilir.




Kadınlar Saç Dökülmesi Nedenleri Nelerdir ? 



Saç dökülmesinin birçok farklı türü vardır. Bazıları, genetik andogenetik alopesi (kadın tipi saç dökülmesi) gibi geri dönüşümsüzdür ve kontrolünüz dışındadır.  Ancak diğerleri, çok çeşitli sağlık ve hormonal değişikliklerin neden olduğu geçici olarak artmış olan yaygın telogen effluvium gibi nedenlerde vardır. Telogen effluvium saç dökülmesiyle dört ay kadar sürer.   Saçınızın normalden daha fazla döküldüğünü fark ettiyseniz, daha ince gözüküyor ya da daha yavaş büyüyor gibi görünüyorsa, buna neden olabilecek en olası şeylerden bazıları aşağıdadır.

Doğum 


Hamilelik sırasında , çoğu kadın saçlarının hızlı büyüme moduna geçtiğini fark eder. Çünkü saçları büyüten hormonların (östrojen) dalgalanmalar yaşar.  Saç büyüme aşaması daha uzun sürdüğü için normal dökülme meydana gelmez. Östrojen seviyeleri doğumdan sonra normale döndüğünde , saç normal büyüme döngülerine devam eder ve son 10 ay boyunca biriken tüm kalın, tatlı saçları dökmeye başlar. Bazı kadınlar çok hafif dökülmeler yaşarlar, ancak bazıları birkaç ay boyunca yoğun bir şekilde saç dökülmesi yaşarlar.

Doğum Kontrol Hapları

Doğum kontrol hapı almak veya farklı bir hormonal kontrasepsiyona geçmek de hormonlardan kaynaklı dökülmeye neden olabilir.

Protein Eksikliği

Proteinler vücudumuzun yeni saç hücresi yapması için gereklidir. Ki zaten keratin yazılarımıza bundan kaynaklı değineceğiz. Yeterince yemek yemiyorsan, vücudunun saç döktüğü zaman eskilerini değiştirmek için yeterince yeni saç telleri çıkaramaz.

İlaçların Yan Etkileri


İlaçlar kronik dökülmeye neden olabilir. Bu erkekler için de geçerli bir durumdur. Buna neden olan en meşhur ilaç tansiyon ilaçlarıdır, ancak bazı antidepresanlar ve HIV ilaçları da bunu yapabilir. Yeni ilaç almaya başladıktan birkaç ay sonra saç kaybedeceğinizi fark ederseniz, reçete yazan doktorunuzla  danışabilirsiniz.

Kepek veya Sedef Hastalığı

Saç derisi üzerindeki deri iltihaplı ve kaşıntılı olduğunda ve sık sık  cildi çizdiğinizde, saçlarınız normalden daha fazla dökülmeye başlayabilir. Kepek saç kaybı en kolay tedavi edilen nedenidir, bir çinko pirition kullanıldığında şampuan ile tedavi edilebilir.

Stres 


Stresli veya travmatik bir durum yaşıyorsanız, ortalama günlük stresiniz bahsetmiyoruz, boşanma, aile içinde bir ölüm, önemli bir iş değişimi ya da büyük bir hareket gibi büyük ve hayati değişikliklerden bahsediyoruz. Vücudunuz,  saç büyümesinde geçici bir duraklama yaşar.  Bunun için hem zihinsel sağlığınızı hem de saçlarınızı düşünmeniz için destek almanız gerekir.

Otoimmün hastalıklar

Bir otoimmün rahatsızlık, vücudu kendi saç köklerini yabancı olarak tanıtır ve onlara saldırır ve saçları döker. Bu, alopesi areata (otoimmün saç dökülmesi durumu) veya lupus , romatoid artrit, tiroid hastalığı ve belirli anemi türleri (daha yaygın demir eksikliği anemisi gibi orak hücreli anemi gibi ) olabilir.


Saçlara Kimyasal Tedaviler ve Saç Stilleri 

Klasik olarak, bu insanlar sık ​​sık sıkı  saç tokaları, bandajları taktığında daha fazla saç dökülmesi yaşayabilir. Saç çizgisinin  incelmesine neden olabilir ve eğer yeterince uzun süre yaparsanız, saç dökülmesi aslında kalıcı olabilir. Saç folikülünün tamir edilememesine zarar verebilecek bir iz bırakma süreci olarak kabul edilir.  .

Sık sık  kimyasal düzleştirme veya gevşeme prosedürleri mel olarak saç derisinde ve saçınızda sert kimyasallar ile saç folikülüne zarar verebilir ve kalıcı saç kaybına neden olabilir.


Saç dökülmesini yukarıdan anlaşıldığı gibi tek bir nedene bağlı değildir ve bundan kaynaklı çözümü de farklıdır. Saç dökülme sorunun nedenini belirlemek için bir uzmana danışabilirsiniz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder